Bağlantı elemanlarının dayanıklılığını test etmek üretimini üstlenen firmalarca yapılmaktadır. Üretim aşamasında mühendisler tarafından uygulanan birden fazla yöntem bulunmaktadır. Tork testi, sıcaklık-nemtesti ya da yorulma testleri bunlardan bazılarıdır. Söz konusu dayanıklılık testlerinin amacı en iyi formdaki bağlantı elemanlarını elde etmektir.
Kullanıldığı alanlarda çoğu zaman basınç, kuvvet ve farklı etkilere maruz kalan bağlantı elemanlarının dayanıklı olması gerekir. Ahşap, metal ya da çelik fark etmeksizin yapılarda tercih edilen bağlantı elemanlarından bu yüzden emin olmak gerekir.
Yetgin Cıvata olarak üretimlerimiz sırasında bahsedeceğimiz bu testleri uyguluyor, sizler için en dayanıklı ürünü oluşturuyoruz.
Bu yazımızda bağlantı elemanlarının hayatımızdaki önemi ve gönül rahatlığı ile kullanılması için uygulanan dayanıklılık testlerine ulaşacaksınız. Gelin birlikte bağlantı elemanlarına nasıl test yapıldığını ve ne işe yaradığına göz atalım.
- Güvenli yapılar için bağlantı elemanlarının dayanıklılığını önemseyin!
Bağlantı Elemanlarının Önemi
Malzemeleri birleştirmek, yapı oluşturmak ya da bir bütün oluşturmak amacıyla bağlantı elemanları günümüzde çok yaygın olarak kullanılıyor. Endüstri, sanayiler, otomotiv sektörü başta olmak üzere inşaat ve ev içi kullanımlarda da yaygın olarak tercih ediliyor. Kullanıldığı alanlara bağlantı elemanları adından da anlaşılacağı üzere bir bağlantı sistemi geliştiriyor.
Eğer bağlantı elemanları olmasaydı günümüzde neredeyse birçok endüstriyel ürün, ev eşyası ve yapılar olmazdı. Var olan yapıların ise güvenirliği ve dayanıklılığı kötü olurdu. Bundan dolayı bağlantı elemanları aslında var olan hayatımızın en önemli parçaları arasındadır.
Cıvatalar, somunlar, klipsler ve dahası yer aldığı alanlarda parçaları birleştirerek bir yapı elde edilmesini sağlar. Böylece yapılar uzun yıllar kullanıma uygun hale getirilir. Doğa olayları, sıcaklık ya da nem gibi unsurlardan etkilenemeyen yapılar büyük bir tasarrufta oluşturacaktır. Ancak kullanılan bağlantı elemanlarının dayanıklılığından emin olmak gerekir.
Bağlantı Elemanlarına Dayanıklılık Testleri
- Bağlantı elemanlarının dayanıklılığı, projelerinizin güvenli geleceğidir!
Her ne kadar bağlantı elemanı önemi yüksek olsa da yeterli dayanıklılığa ulaşmayan bir ürünün istenen performansı vermesi beklenemez. Bundan dolayı üretim aşamalarında bazı dayanıklılık testleri yapılmaktadır. Söz konusu testlerin yapılış süreci, uygulama süresi ve aşamaları birbirinden farklı olmaktadır.
Genel itibarıyla uygulanan dayanıklılık testlerinde amaç en uygun ve en yüksek performansı elde etmektir. Testlere göre üretimler değiştirilebilir ya da bazı değişimler söz konusu olabilir. Her durumda alıcıya en dayanıklı, sağlam ve kullanılabilir bağlantı elemanı sunulması söz konusudur. Yetgin Cıvata olarak bizlerin de uyguladığı ve sektörde yaygın olarak gerçekleştirilen dayanıklılık testleri şunlardır:
Çekme ve Sıkıştırma Testleri ile Mukavemet Ölçümü
Bağlantı elemanlarına en sık uygulanan dayanıklılık testlerinin başında çekme ve sıkıştırma testleri gelmektedir. Her iki testte de benzer bir makine kullanılır. Uluslararası alanda kabul gören dayanıklılık makinesine bağlantı elemanı (vida, cıvata vs.) yerleştirilir. Her iki ucuyla makinede sabitlenir. Çekme testinde makine uçları zıt yönlere hareket ederek elemanı çeker.
Sıkıştırma testinde ise tam tersine zıt değil aynı yöne doğru bir hareket söz konusudur ve baskı oluşturulur. Ekstra binen yük sayesinde bağlantı elemanının kullanıldığı alanda ne kadar kuvvete dayanabileceği testi edilmeye çalışılır.
Uygulanan testte maksimum kuvvet ve çekim gücü saptanır. En yüksek sayıyı elde etmek için farklı çalışma sistemleri geliştirilebilir. Diğer taraftan bağlantı elemanın kırılma noktaları sürekli benzer ise ve hatalıyla bu da değiştirilmeye çalışılır.
Tork Testi: Sıkılık ve Bağlantı Gücünün Ölçülmesi
Tork testine değinmeden önce tork kelimesinin ne anlama geldiğine bakalım. Somun ve cıvata ile gerçekleşen bu testte somunu çevirmek için gerekli olan güce ‘Tork’ denilmektedir. İşin özünde tork bir kuvvettir.
Dayanıklılık için yapılan tork testinde cıvatanın ne kadar gerginliğe ulaşması gerektiği ve gerekli tork miktarı ölçülmektedir. Testte gevşek bir cıvata sabitlenir daha sonra test somunu alana takılır. Bu şekliyle önce tork ölçülür.
Daha sonra somun aşamalı olarak sıkıştırılmaya başlar. Yavaşça sıkılan somun için harcanan tork miktarları ölçülmektedir. Eklem sıkıldıkça cıvatada belirli bir gerilme oluşacaktır. Somunu sıkıştırmak için istenen gerginlik ve tork miktarı bu şekilde ölçülür. Kısa sürede ve istenen gerginliği etmek, somunun cıvataya tam oturması gibi özellikler öğrenilebilir.
Sıcaklık ve Nem Direnci Testleri: Zorlu Koşullara Karşı Dayanıklılık
Bağlantı elemanları sabit bir alanda kullanılmaz. İç ve dış cephelerde, askeri alanlarda, otomotiv sektöründe ya da endüstriyel alanda yaygın olarak bulunur. Söz konusu ortamın değişmesi nem-sıcaklık dengesinin de değişmesine neden olur. Yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklık karşısında ortak bir dayanıklılık göstermesi için test edilmesi gerekir.
Düşük-yüksek sıcaklık ya da düşük-yüksek nem dengesinin performansı etkilediği bir gerçektir. Korozyon yaratabilir, paslanmaya bağlı olarak kırılma yaratabilir. Tüm bunları engellemek için özel bir test uygulanır.
Test adına üretilen özel kapalı alanların içerisine bağlantı elemanları koyulur. Dışarıdan sıcaklık, nem, ısı miktarı ayarlanır. Kademeli olarak sıcaklık arttırılır ya da düşürülür. Böylece bağlantı elemanının dayanabildiği maksimum ve minimum sıcaklık, nem dengesi saptanmış olacaktır.
Ayrıca bu uygulamada süre de önemlidir. Çünkü nem ve sıcaklığın etkisi ancak uzun sürede belli olacaktır. Mühendisler gerekli zaman dilimini kısaltmak için kimyasal etkilerden ve ısıdan yararlanacaktır.
Yorulma Testleri: Tekrarlanan Yüklere Karşı Bağlantı Elemanlarının Dayanıklılığı
Kullanıldığı alanda bağlantı elemanları sadece görünen yapıların değil farklı unsurlara da sürekli maruz kalır. Titreşim, ses gibi dalgaların tekrarlı olarak yük sunmasından dolayı bağlantı elemanlarının bu tarz unsurlara da dayanıklı olması gerekir. Tekrarlanan yük eğer önlenemezse elemanların istenen performansından alarak olumsuzlara neden olur.
Tekrarlanan yüklere karşı dayanıklılık için yorulma testleri yapılır. Yorulma testleri için 285Hz frekansa kadar bir yükleme yapılır. Frekans aralıkları aşamalı olarak 1000kN’ye ulaşana dek kuvvetli olarak uygulanır. İnsan ya da makine gücü gerektirmeden frekans ile gözlemlenen bağlantı elemanlarında manyetik bir tahribat oluşup oluşmadığı ölçülür.
Minimum maliyet ile basit bir şekilde uygulanarak kontrol sağlayacaktır. Frekansın yaratacağı etki saniyeler içerisinde ölçülebildiği gibi dakikalar da sürebilmektedir. Kullanılan frekans hem ses hem de titreşim olarak düşünülerek uygulamaya dahil edilir. Kısa sürede gerçekleşen uygulamada dayanıklı bağlantı elemanları için ölçüm yapılır.
İnşaat, endüstri, otomotiv, askeriye ya da ev içinde kullanılmak üzere dayanıklı bağlantı elemanı ihtiyacınız mı var? Yetgin Cıvata ile doğru adreste olduğunuzu bilmelisiniz. Farklı testlerde kontrol edilen, dayanıklılığı yüksek bağlantı elemanları için hemen iletişime geçin.
Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçerikler: