Yetgin Cıvata

+90 (332) 355 07 07 pazarlama@yetgincivata.com

Çatı Bağlantı Elemanlarının Önemi

Çatı bağlantı elemanlarının

Güçlü yapılar için çatı bağlantı elemanlarının önemi!

Çatı bağlantı elemanları var olan malzemelerin birbirine geçmesi, sağlam bir alan oluşturması adına önemlidir. Apartman, ofis ya da herhangi bir yapı çatısındaki malzemelerin sağlamlaştırılarak uzun süre kullanılması adına bağlantı elemanları kullanılır. Bu elemanlar sayesinde çatıların ömrü uzatılır ve olası dış etkenlere karşı koruma sağlanır.

Günümüzde çatı oluşumları sırasında farklı yapı malzemeleri kullanılır. Her yapı malzemesi kendi içerisinde değişik kullanım sistemine sahiptir. Söz konusu sistemlerin istenen şekilde görünmesi, kötü görüntü oluşturmaması ve dahası yıllarca kullanılması için dikkatli olmak gerekiyor. Tüm bunlar ancak çatı bağlantı elemanlarının kullanılmasıyla mümkün olur.

Çatı bağlantı elemanlarının önemi neden bu kadar büyük?

 

Çatı Sistemlerinin Dayanıklılığını Arttıran Temel Faktörler

  • Çatı bağlantı elemanlarının önemi, dayanıklı ve uzun ömürlü bir çatı için gereklidir.

Çatı sistemleri kullanıldığı binada üst korumayı sağlamak, dışarıdan gelecek ısı değişimlerini engellemek için vardır. Dahası çatılar sayesinde kar, yağmur gibi etkenlerden de korunacaktır. Tüm bunları elde etmenin temel yolu sağlam bir çatı yapmaktan geçer. Söz konusu sistemlerde kullanılan çatı bağlantı elemanları da dayanıklılığı arttırarak istenen bir yapı oluşmasını sağlar.

Dayanıklılığı belirleyen temel etmenlerden birisi çatı bağlantı elemanlarıdır. Bu bağlantı elemanları doğru seçildiği ve kullanıldığı müddetçe alanda farklı etkiler yaratmaktadır. Örneğin kullanılan somunlar sayesinde malzemeler birbirine daha iyi tutunur ve ayrılmaz. Rüzgar, fırtına ya da kar gibi durumlar karşısında çatıda sızdırma, kopma yaşanmaz.

Diğer taraftan kullanılan vidalar da farklı malzemelerin birbirine bağlantı geçişini sağlayarak sıkıca tutunmasına neden olabilmektedir. Klips ya da kelepçeler oluklu levhaların birbirine oturmasını sağlarken sabit kalmasına da neden olacaktır. Tüm bunlar çatı sistemlerinin dayanıklılığı için gereklidir.

Özetle montaj esnasında dikkat edilecek faktörler çatı sistem dayanıklılığı için önem arz eder. Çatı oluşturma sırasında bu yüzden kaliteli, farklı alanlarda kullanıma uygun bağlantı elemanlarının kullanılması gerekir.

Bağlantı elemanlarının türleri

Çatı Bağlantı Elemanları Türleri ve Kullanım Alanları

  • Yapılarınızı korumanın anahtarı, çatı bağlantı elemanlarının öneminde gizlidir!

Günümüzde çatı bağlantı elemanları olarak farklı yapılar ve malzemeler kullanılmaya devam ediyor. Tüm bu malzemelerin kullanımda temel amacı çatıyı istenen formatta elde etmektir. Sağlam, dayanıklı, herhangi bir doğa olayına karşı zarar görmeyen çatılar oluşturmak için tercih edilir. Yetgin Cıvata olarak sizlere en sık kullanılan ve satışını da gerçekleştirdiğimiz bazı malzemeleri açıklayacağız:

Cıvatalar ve Somunlar

Çatı malzemelerinde aşınmayı sıfırda indirdiği için olası rüzgar, kar gibi etkenlerin yaratacağı baskıya karşı diğer malzemeleri koruyacaktır. Montaj sırasında ve sonrasında mukavemet özelliklerinden dolayı aslında aracı bir görev görür. Uzun yıllar diğer malzemeleri koruyarak hareketi minimuma indirir, aşınma ve sürtünme ya da korozyon oluşturmaz.

Klipsler ve Kelepçeler
Çatı montajı denildiğinde akla büyük plakalar ya da ahşap yapılar gelecektir. Fakat çatılarda oluklu levhalar ve çatıda birikmemesi için su kanalları da oluşturulur. Bu su kanalları borular ile ilgili alanlara iletilir. Düz yapısı olmaması sebebiyle oluklu kanalların ya da su borularının klips ve kelepçe yardımıyla sabitlenmesi gerekir.

Klips ve kelepçeler kullanıldığı alanda daha çok oval yapıdaki malzemelerin birbirine geçmesi ya da sabitlenmesi için tercih edilir. Böylece su kanalları ya da su boruları hareket etmez, belirli bir alanda sabit tutulur. Diğer malzemelere zarar vermeyeceği gibi bir doğa olayında da zarar görmeden işlevine devam eder.

Perçinler ve Vidalar

Metal, kompozit veya ahşap çatı sistemlerinde kullanılan perçin ve vidalar önemli bağlantı elemanlarıdır. Vidalar iki farklı yapıyı sabitlemek, birleştirmek ve yeni yapı elde etmek amacıyla kullanılır. Sivri ucu sayesinde yapılarda diş oluşturarak sabitlenir. Böylece vidalarda aşınma minimuma indirilerek istenen yapı elde edilir.

Perçinler ise dişli bir yapı olmaksızın kullanılan bağlantı elemanlarıdır. İki yapıda açılan deliklerden geçirilerek kullanılır. Sıkılaştıran yapısı ile arada boşluk kalmadan yapıların iç içe geçmesini sağlar.
Her iki çatı bağlantı elemanı da yüksek yük taşıma kapasitesine sahiptir. Çatı gibi büyük ve ağır yapılarda dahi kuvvete karşı dayanıklılığı söz konusudur. Yine her iki ürünün de yapı birleştirme, yeni yapı oluşturma gibi görevleri bulunur. Temel amacı bağlantıları sağlayarak bir bütün elde etmektir.

 

Bağlantı Elemanlarının Kalitesi ve Çatı Ömrüne Etkisi

Güncel olarak çatı bağlantı elemanları yaygın olarak kullanılsa da kimi yapılarda kırılma, çökme, kopma gibi durumlar görülebilmektedir. Bunların sebebi kullanım sırasında seçilen bağlantı elemanlarının kalitesidir. Kalitesiz ya da doğru seçim yapılmayan bağlantı elemanları zaman içerisinde paslanır ya da kırılır. Kuvvete dayanıksız yapısı söz konusuysa bağlantı elemanı görevini yerine getiremez.

Halbuki doğru malzemeden üretilen bağlantı elemanları çatı başta olmak üzere kullanıldığı her alanda uzun süreli kullanıma uygundur. Çatı bağlantı elemanları ne kadar kaliteli seçilirse çatı ömrü de o denli uzun olur.

Çatı sistemlerinin dayanıklılığı
Çatı sistemlerinde korozyon direncini arttırmak ve dayanıklılığı yükseltmek için şunlara dikkat edilebilir:

  • Kaliteli çatı sistemleri seçilmeli,
  • Bölgenin hava durumuna uygun çatılar dizayn edilmeli,
  • Bağlantı ve montaj sırasında özenle hareket edilmeli,
  • Çatı bağlantı elemanları kaliteli ve dayanıklı seçilmeli (Örneğin paslanmaz çelik vs.)

Paslanmaz çelik bağlantı elemanları burada öne çıkacaktır. Adından da anlaşılacağı üzere paslanmaz yapısıyla sıvı ya da nem ile temas etse de herhangi bir değişim yaşamaz. İlk günkü gibi kullanımına devam edilir, kuvvete karşı dayanıklıdır. Dış cephelerde sık tercih edilme sebebi de paslanmaz çelikten üretilmiş olmasıdır.

 

Farklı Çatı Türlerine Göre Bağlantı Elemanları Seçimi

Bilinenin aksine çatı türleri tek tip değildir ve kullanım amacı, oluşturulan bölgeye göre farklı dizayn edilmektedir. Ahşap çatı ve metal çatı sistemlerinin yanı sıra kompozit çatı türleri de bulunmaktadır. Tahmin edileceği üzere her çatı sistemi farklı bir yapı ve bağlantı malzemesi gerektirir. Ahşap çatı bağlantı elemanları ile diğerleri bir olmayacaktır.
Yetgin Cıvata olarak sizlere farklı çatı sistemlerinde hangi bağlantı elemanlarını kullanmanız gerektiğine değineceğiz.

 

  • Ahşap Çatı Sistemlerinde Dayanıklılığı Arttıran Bağlantı Elemanları

Ahşap yapılar geçmişten günümüze maliyeti dolayısıyla en sık tercih edilen türlerdir. Ancak ahşap yapı kurulacağı alanda bağlantı elamanlarının özenle seçilmesi gerekecektir. Çünkü bu yapılar üzerine eklenen kuvvete bağlı olarak çatlama, sızma yapabilir. Var olan malzemeyi parçalamayan ancak gerekli bağlantıları oluşturan vida ve dübeller kullanılabilir.
Çatıda eğer ahşap bir yapı söz konusuysa sürtünmeyi belirli oranda tutacak ancak çok fazla dişli yapıya sahip olmayan malzemeler kullanılmalıdır. Çünkü dişli yapılar ahşap üzerine kuvvet uyguladıkça çevresine de etki edecektir.

Ahşap çatı bağlantı elemanları

Çatı bağlantı elemanlarının önemiyle sağlam ve güvenli çatı çözümleri.

 

  • Metal Çatı Sistemlerinde Dayanıklılığı Arttıran Bağlantı Elemanları

Diğer sistemlere nazaran metal çatı sistemlerinde kullanılacak malzeme skalası daha geniştir. Çünkü Yetgin Cıvata olarak özellikle sektörde buna yönelik üretimler yapmaktayız. Metal yapılarda dikkat edilmesi gereken temel nokta korozyonu engellemek ve sağlam bir birleşim yapısı kurmak olmalıdır.

Cıvatalar sayesinde diğer bağlantı elemanlarının sabitliğini sağlayarak burada bir adım atabilirsiniz. Perçinler kullanarak metal yapılar da dişli bir alan gerekmeksizin bağlantılarınızı oluşturmanız mümkün olacaktır.

Diğer taraftan metaller yaz dönemlerinde ısıyı bünyesinde çokça toplar. Isının zaman içerisinde yapıyı değiştirme özelliği bulunur. Bundan dolayı çatı bağlantı elemanları daha çok ısıya dayanıklı olmalı, sızdırmaz yapı içermelidir. Böylece çatılarınızda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmanız mümkün olmayacaktır.

İster ahşap ister metal çatılarda bağlantı elemanlarının önemini böylece anlamış olduk. Eğer siz de ihtiyacınızı giderek ve her çatı tipine uygun bağlantı elemanı arıyorsanız Yetgin Cıvata olarak bize ulaşın. Kısa sürede dilediğiniz ürünü tarafına ulaştıralım. Unutmayın ki; Dayanıklı bir çatı için çatı bağlantı elemanlarının önemi büyük!

 

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir